Back to Top
 

Configureer RSS feed in Outlook 2007

RSS (Really Simple Syndication) biedt uitgevers een manier om nieuws, blogs en andere inhoud beschikbaar te stellen aan abonnees. U kunt RSS-inhoud weergeven in Microsoft Office Outlook 2007.

In dit artikel


Wat is RSS?

Met RSS kunnen inhoudsuitgevers op een eenvoudige manier informatie distribueren in een gestandaardiseerde indeling. Met behulp van een gestandaardiseerd XML-bestand kan de informatie in één keer worden gepubliceerd en vervolgens in een groot aantal verschillende programma's, zoals Outlook, worden weergegeven. RSS-inhoud wordt bijvoorbeeld gebruikt voor informatiebronnen die regelmatig worden bijgewerkt, zoals nieuwsberichten.

Het voordeel van RSS is dat alle inhoud van meerdere webbronnen op één plaats wordt verzameld. U hoeft niet meer verschillende websites te bezoeken om de meest recente informatie op te halen over onderwerpen die u interesseren. Met RSS worden korte samenvattingen naar u verzonden, waarna u zelf kunt beslissen welke artikelen u wilt lezen, door op een koppeling te klikken.

Voorbeeld van een RSS-bericht

RSS-inhoud bestaat meestal uit tekst en is afkomstig uit een verscheidenheid aan bronnen, maar hoofdzakelijk van media-uitgevers of van persoonlijke weblogs, bekend onder de naam blogs. Een blog is te vergelijken met een onlinedagboek. Met het stijgen van de populariteit van RSS, verschijnen er ook nieuwe typen inhoud, zoals multimedia-inhoud. Het delen van dit type inhoud heet blogcasting of podcasting. Sommige media-uitgevers bieden bijvoorbeeld een audioversie van afzonderlijke nieuwsberichten.

RSS-inhoud wordt aangeboden via een zogenaamd RSS-kanaal. Er zijn miljoenen RSS-kanalen die bestaan uit nieuwskoppen of korte samenvattingen van de inhoud, met een koppeling naar de originele bron. De kanalen kunnen ook volledige inhoud bevatten met bijlagen van vrijwel elk type. RSS-kanalen worden ook wel webkanalen, XML-kanalen, RSS-feeds of gesyndiceerde inhoud genoemd.

De meeste mensen gebruiken een clientsoftwareprogramma om hun RSS-kanalen te lezen. Deze programma's worden RSS-lezers genoemd. Outlook bevat de functionaliteit van een RSS-lezer.


Overzicht van RSS

Toelichting 1  Nadat u een RSS-kanaal aan Outlook hebt toegevoegd, wordt een map voor het RSS-kanaal in het navigatiedeelvenster weergegeven. Wanneer u de map opent, worden de nieuwste items van het RSS-kanaal gedownload en weergegeven. Deze items bestaan mogelijk alleen uit koppen, met koppelingen waar u op kunt klikken om het hele artikel te lezen.
Toelichting 2  Outlook controleert de server van de RSS-uitgever regelmatig op nieuwe en bijgewerkte items.
Toelichting 3  De nieuwe en bijgewerkte items worden gedownload naar Outlook, waar ze worden weergegeven in de map met het RSS-kanaal. U kunt deze RSS-items op dezelfde manier als e-mailberichten openen, lezen en verwijderen. U kunt de informatie zelfs verplaatsen, markeren of doorsturen naar iemand anders.

RSS-uitgevers bieden met kanalen hun lezers de mogelijkheid om inhoud aan eigen voorkeuren aan te passen en laten de lezers via koppelingen hun websites bezoeken. Voor u zijn RSS-kanalen een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van websites, nieuws of blogs die u regelmatig leest. U hoeft niet meer naar verschillende websites te surfen: het laatste nieuws of updates van deze sites worden automatisch bij u bezorgd. U kunt RSS-kanalen vergelijken met een persoonlijke assistent die u tijd bespaart door koppen voor u te verzamelen of korte samenvattingen van webinhoud te schrijven. U kunt snel zien welke items u interesseren en vervolgens beslissen welke artikelen u wilt lezen.

Aangezien u zelf kunt bepalen op welke RSS-kanalen u een abonnement neemt, worden alleen de onderwerpen die u interesseren als nieuwe inhoud bezorgd. U beslist op welke RSS-kanalen u een abonnement neemt en welke RSS-kanalen u wilt annuleren.

Een van de voordelen van het nemen van een abonnement op een RSS-kanaal ten opzichte van een e-mailnieuwsbrief of een verzendlijst, is dat u uw naam, e-mailadres of andere persoonlijke gegevens niet hoeft op te geven. De uitgever kan behalve via het RSS-kanaal, op geen enkele wijze contact met u opnemen, aangezien uw e-mailadres niet bekend is. Er kan dus ook geen informatie worden doorgegeven aan derden. Zie de sectie Privacyoverwegingen verderop in dit artikel voor meer informatie.

Op dit moment zijn de meeste RSS-kanalen gratis. In het RSS-kanaal kan echter echter wel een verwijzing of koppeling zitten naar inhoud waarvoor u moet betalen. Het nemen van een abonnement op een RSS-kanaal in Outlook brengt nooit kosten met zich mee. Als u besluit inhoud op te vragen waarvoor u moet betalen, wordt u eerst op de hoogte gebracht van de kosten en vervolgens verzocht de betalingsgegevens voor de uitgever in te voeren. U kunt Outlook vergelijken met uw tv: sommige zenders zijn gratis en voor andere moet u betalen. Wanneer u overschakelt naar een kanaal waarvoor u moet betalen, ontvangt u geen beeld of kost het u niets, totdat u contact op hebt genomen met de serviceprovider en de betaling hebt geregeld.

Terug naar boven Terug naar boven

RSS-kanalen zoeken

Als u het webadres (of URL) van een RSS-kanaal al kent, kunt u de URL voor een RSS-kanaal rechtstreeks in Outlook invoeren. Zie het onderwerp Een RSS-kanaal toevoegen in de sectie Zie ook.

Als u echter voor het eerst met RSS-kanalen werkt, of kanalen toe wilt voegen aan uw verzameling RSS-kanalen, kunt u op een aantal manieren aan nieuwe RSS-kanalen komen. Op sommige websites ziet u mogelijk de knoppen Knopafbeelding, RSS-knop of XML-knop. In sommige webbrowsers, zoals Microsoft Windows Internet Explorer 7, kunt u zich bij deze kanalen aanmelden door op de bijbehorende knop te klikken.

Outlook-gebruikers kunnen afzonderlijke RSS-kanalen delen. Als u in een e-mail een verzoek tot het delen van een RSS-kanaal ontvangt, kun u dit kanaal automatisch aan uw eigen lijst met RSS-kanalen toevoegen.

Als u vrienden hebt die al RSS gebruiken, kunnen zij voor u hun RSS-kanaalgegevens exporteren naar OPML-bestanden. Dit is een goede manier om een begin te maken met uw eigen verzameling RSS-kanalen. U kunt deze gegevens vervolgens importeren in Outlook en de gewenste RSS-kanalen selecteren.

Terug naar boven Terug naar boven

RSS-kanalen bekijken

Een programma dat bekend staat als een RSS-lezer, feedreader of feedaggregator kan periodiek sites met RSS-ondersteuning voor u controleren en alle bijgewerkte inhoud automatisch ophalen. De meeste mensen gebruiken een of ander clientprogramma om hun RSS-kanalen te lezen. Deze programma's worden ook wel RSS-lezers genoemd. Outlook bevat de functionaliteit van een RSS-lezer. Elk RSS-item dat u ontvangt, is vergelijkbaar met een e-mailbericht. U kunt RSS-items naar mappen verplaatsten, markeren of doorsturen naar anderen.

Terug naar boven Terug naar boven

Inhoudsupdates verkrijgen

Als u zich aanmeldt bij een RSS-kanaal, controleert Outlook regelmatig op de server van de RSS-uitgever of er bijgewerkte inhoud is. Hoe vaak u deze controle wilt laten uitvoeren, kan op twee manieren worden bepaald: de aanbeveling van de RSS-uitgever of uw instellingen voor Groepen verzenden/ontvangen. Zie de sectie Zie ook voor meer informatie over het wijzigen van deze instellingen voor RSS-kanalen waarop u bent geabonneerd.

RSS-uitgevers kunnen de maximale frequentie opgeven waarmee een controle op nieuwe inhoud wordt uitgevoerd. RSS-uitgevers stellen deze limieten in om de belasting van hun server in de hand te houden. Een RSS-kanaal kan bijvoorbeeld een maximale pollingfrequentie van 60 minuten hebben. Sommige uitgevers houden zich strikt aan deze limieten. Wanneer u probeert het kanaal vaker op updates te controleren dan de opgegeven limiet, kan de RSS-uitgever uw toegang tijdelijk opheffen of uw abonnement annuleren.

De hoeveelheid inhoud die u ontvangt, hangt volledig af van de RSS-uitgever. Sommige kanalen, zoals een nieuwskoppenkanaal, hebben een hogere verversingsfrequentie van hun inhoud en grotere volumes dan een persoonlijke blog van iemand. En als u van gedachten verandert over uw abonnement op een RSS-kanaal, kunt u uw abonnement op een RSS-kanaal op elk gewenst moment annuleren.

Terug naar boven Terug naar boven

Ondersteunde kanalen

RSS is de ontwikkeling van verschillende vergelijkbare internetstandaarden voor het leveren van inhoud. RSS omvat verschillende standaarden, waaronder Rich Site Summary (RSS 0.91), RDF Site Summary (RSS 0.9, 1.0 en 1.1) en Really Simple Syndication (RSS 2.0). Atom is een ander XML-schema dat wordt gebruikt voor de distributie van inhoud.

Outlook ondersteunt alle bovengenoemde typen, dus u hoeft de standaard van een specifiek RSS-kanaal niet te kennen. Outlook12 ondersteunt alle meestgebruikte RSS-standaarden.

Terug naar boven Terug naar boven

Privacyoverwegingen

Privacy is een belangrijke overweging bij het gebruik van internet. Het laatste wat u wilt, is dat uw persoonlijke gegevens worden verzonden naar onbevoegde personen of dat u meer spam in uw Postvak IN ontvangt.

Wanneer u een abonnement neemt op een RSS-kanaal, geeft u geen naam, e-mailadres of andere persoonlijke gegevens op. De RSS-uitgever maakt zelf geen verbinding met uw computer. Alleen uw computer maakt contact met de server van de RSS-uitgever voor inhoudsupdates. Door toegang te verlenen, kan de RSS-uitgever slechts beperkte informatie over uw computer vaststellen, zoals bijvoorbeeld uw openbare IP-adres, het adres dat door uw serviceprovider (ISP) is toegewezen, of de ISP die u gebruikt. Uw naam en e-mailadres worden niet doorgegeven. Het nemen van een abonnement op een RSS-kanaal is ongeveer vergelijkbaar met het bezoeken van een webpagina die u bekijkt. Dezelfde voorzorgsmaatregelen die Outlook neemt om onveilige bijlagen en verdachte koppelingen in uw e-mailberichten te blokkeren, worden ook toegepast op RSS-items.

Koppelingen en bijlagen in items die u ontvangt in een RSS-kanaal dient u altijd zorgvuldig te inspecteren en en te scannen met een antivirusprogramma.